Javni konkurs za dodjelu subvencija za razvoj privrede

Bez autora
Jul 08 2013

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je danas javni konkurs za dodjelu subvencija za podsticaj i razvoj privrede u 2013. godini, na osnovu kojeg će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 19,6 miliona KM. Sredstva će biti dodijeljena u skladu sa Pravilnikom o uslovima i kriterijumima za dodjelu subvencija za podsticaj i razvoj privrede u ovoj godini. Sredstva će biti dodjeljivana po dinamici doznačavanja sredstava Ministarstvu. Sredstvima subvencija za podsticaj i razvoj privrede ove godine biće podržani projekti koji podrazumijevaju uvođenje savremenih tehnologija i opreme, izgradnju proizvodnih objekata, razvoj i inovativne djelatnosti, te uvođenje sistema kvaliteta. U finansijskoj strukturi projekta učešće obrtnih sredstava ne može biti veće od 30 odsto od ukupne vrijednosti projekta.

Javni konkurs za dodjelu subvencija za razvoj privredeMinistarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je danas javni konkurs za dodjelu subvencija za podsticaj i razvoj privrede u 2013. godini, na osnovu kojeg će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 19,6 miliona KM.

Sredstva će biti dodijeljena u skladu sa Pravilnikom o uslovima i kriterijumima za dodjelu subvencija za podsticaj i razvoj privrede u ovoj godini.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da će sredstva biti dodjeljivana po dinamici doznačavanja sredstava Ministarstvu.

Sredstvima subvencija za podsticaj i razvoj privrede ove godine biće podržani projekti koji podrazumijevaju uvođenje savremenih tehnologija i opreme, izgradnju proizvodnih objekata, razvoj i inovativne djelatnosti, te uvođenje sistema kvaliteta. U finansijskoj strukturi projekta učešće obrtnih sredstava ne može biti veće od 30 odsto od ukupne vrijednosti projekta.

Iz Ministarstva je saopšteno da se na javni konkurs mogu prijaviti proizvodna i proizvodno-uslužna preduzeća koja imaju projekte koji se realizuju u periodu od 1. januara 2012. godine do 31. decembra 2013. godine i odnose se na realizovani projekat ili projekat u završnoj fazi realizacije.

"Cilj dodjele subvencija je davanje podrške realizaciji razvojnih projekata privrednih subjekata, radi unapređenja njihovog razvoja, poboljšanja konkurentnosti, uspostavljanja sistema kvaliteta, kao i povećanja zaposlenosti, a cjelokupan proces bio je i ostaće u potpunosti transparentan u svim svojim fazama", istakao je Kovačević.

On je dodao da je iz sredstava od 19,6 miliona KM izdvojen iznos od 400.000 KM za projekat podrške drvoprerađivačkim izvoznim preduzećima pod nazivom "Veneto–Republika Srpska". Kroz ovaj projekat, za čiju realizaciju je zadužena Republička agencija za mala i srednja preduzeća, formiraće se zajednički klaster drvoprerađivačkih preduzeća iz italijanske regije Veneto i Srpske.

Kovačević je podsjetio da pravila EU i Svjetske trgovinske organizacije u oblasti konkurencije i tržišta, kao ni Zakon o državnoj pomoći BiH koji je baziran na EU pravilima tržišta i konkurencije, ne dozvoljavaju direktno podsticanje izvoza, te je ove godine naziv subvencija izmijenjen i prilagođen važećim propisima subvencije za podsticaj i razvoj privrede.

Prijave na javni konkurs razmatraće Komisija za provođenje postupka dodjele subvencija za podsticaj i razvoj privrede, koju je imenovala Vlada Republike Srpske.

Komisija će prijave bodovati na osnovu kriterijuma stručne ocjene projekta sa stanovišta ostvarenja rezultata i efekata njegovog ostvarenja, ostvarenog izvoza privrednog subjekta u 2012. godini, povećanja broja zaposlenih radnika na neodređeno vrijeme i toga da li je projekat realizovan na teritoriji nerazvijenih ili izrazito nerazvijenih opština i njegovog doprinosa očuvanju i zaštiti životne sredine.

Ovakav model projektnog finansiranja uveden je prije dvije godine i efekti primjene ovakvog modela dugoročno obezbjeđuju najbolje efekte kako za preduzeća, tako i za privredu Republike Srpske kroz rast obima proizvodnje, rast izvoza i povećanja broja zaposlenih radnika.

Praćenje namjenskog utroška i efekata dodjele sredstava vrši se putem jasno mjerljivih i definisanih ekonomsko-finansijskih parmetara, a detaljan izvještaj se dostavlja Vladi Republike Srpske.

Prilikom izrade Pravilnika za podsticaj i razvoj privrede ministarstvo je obavilo neophodne razgovore i konsultacije za predstavnicima poslovne zajednice i sindikata, kao i drugih relevantnih institucija.

Javni konkurs sa pratećim obrascima i Pravilnikom o uslovima i kriterijumima za dodjelu subvencija za podsticaj i razvoj privrede u 2013. godini dostupan je na internet stranici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik